Tydzień Zdrowia w naszych przedszkolach

05.12.2016

W ramach akcji profilaktycznej Tydzień Zdrowia, wzorem lat ubiegłych, wspólnie z ArcelorMittal Poland oraz przy współpracy partnerów zewnętrznych, przygotowaliśmy dla naszych przedszkolaków i ich rodziców szereg wydarzeń promujących zdrowy styl życia. Nie zabrakło badań i akcji profilaktycznych, pikników oraz warsztatów prozdrowotnych. Przedszkolaki uczestniczyły również w IV Marszobiegu Charytatywnym. Część akcji prozdrowotnych prowadzona jest w sposób ciągły przez cały rok szkolny, jak np. spotkania z podróźnikami, wydarzenia sportowe oraz profilaktyka higieny zębów i jamy ustnej, gimnastyka korekcyjna lub ćwiczenia logopedyczne.

A oto kalendarz wydarzeń w ramach tegorocznego Tygodnia Zdrowia:

Równe Przedszkolaki w Dąbrowie Górniczej

• cały rok - warsztaty podróżnicze promujące aktywny styl życia
  • 16.09 - akcja Sprzątanie Świata - sprzątanie okolicy przedszkola
  • 26.09 - piknik rodzinny „Aktywnie spędzamy czas. Ruch i zabawa łączą nas”
  • 26-30.09 - wykonanie logopedycznych badań przesiewowych
  • 04.10 - warsztaty kulinarne „Dużo wiem, zdrowo jem - Owocowe pyszności” – przygotowanie sałatki owocowej
  • 13.10 - udział dzieci w IV Marszobiegu Charytatywnym
  • 20.10 - przesiewowe badania wad postawy u dzieci przeprowadzone przez ortopedów WSS nr 5 im. św. Barbary z Sosnowca, przy współpracy Fundacji Ochrony Zdrowia oraz firmy Unimed z Dąbrowy Górniczej
  • 14.11 - prelekcja oraz badania profilaktyczne stomatologiczne
  • 01-2017 - przedstawienie teatralne w ramach projektu edukacyjnego SKANSKA pt.: „Bezpieczni w pobliżu budowy”

Akademia Małych Pociech w Krakowie

• wrzesień - przesiewowe badania logopedyczne dla wszystkich dzieci
  • wrzesień - listopad - Uczestnictwo w programie „Dobra woda- zdrowia doda”  w ramach której dzieci uczestniczyć będą w warsztatach edukacyjnych pt.: „Wędrówki Kropelki” zorganizowanych przez MPWiK w Krakowie
  • cały rok - uczestnictwo w Ogólnopolskim Programie Edukacji Zdrowotnej dot. higieny jamy ustnej i zębów
  • 26.09 - Światowy Dzień Serca – warsztaty edukacyjne dla dzieci dotyczące zdrowego stylu życia
  • 27.09 - warsztaty teatralne dla dzieci dotyczące aktywności fizycznej.
  • 28.09 -  spotkanie rodzinne pod hasłem „Nasza rodzinna olimpiada sportowa”. Rrozpoczęcie godz.: 15:30. W programie również: rozstrzygnięcie konkursu dla dzieci i rodziców pt.: „Jak aktywnie spędzamy czas” oraz spotkanie z fizjoterapeutą pod hasłem „Rola aktywności fizycznej w rozwoju dziecka”.
  • 29.09 - warsztaty plastyczne dotyczące zdrowia
  • 30.09 - warsztaty kulinarne dla dzieci dotyczące zdrowego odżywiania
  • 12.10 - udział dzieci w IV Marszobiegu Charytatywnym
  • 17.10 - przedstawienie teatralne w ramach projektu edukacyjnego SKANSKA pt.: „Bezpieczni w pobliżu budowy”